Sağlık

SES İzmir’den Bayraklı Şehir Hastanesi İle İlgili ŞOK Açıklamalar! 

İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi ile ilgili skandal haberlerin ardı arkası kesilmiyor. SES İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Başak Edge Gürkan, BSHA’ya önemli açıklamalarda bulundu.

Açılışı 2023 yılı ekim ayında gerçekleştirilen 2 bin 60 yatak kapasiteli Ege Bölgesi’nin en büyük, Türkiye’nin ise dördüncü büyük hastanesi olarak anılan Bayraklı Şehir Hastanesi’ndeki sağlık hizmeti sunumuna dair Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir 2 No’lu Şube Eşbaşkanı Başak Edge Gürkan önemli bilgileri Bilim ve Sağlık Haber Ajansı (BSHA) ile paylaştı. Devasa büyüklükteki Bayraklı Şehir Hastanesi açıldı açılacak derken nihayet açıldı ama bu açılış sağlık hizmetinden faydalanan yurttaşlar ve sağlık hizmeti sunan hekim, sağlık çalışanları açısından ne kadar hayırlı oldu tartışma konusu! 

2 bin 60 yatak kapasiteli hastanede personel eksikliğinden, tıbbi cihaz eksikliğine, hijyen kurallarındaki ihlallerinden, sağlık hizmeti sunumundaki sorunlara dair edindikleri bilgileri aktaran SES İzmir Eşbaşkanı Gürkan, hastane idaresinin de mevzuat, yönetmelikler dışı hareket ettiği duyumlarını aldıklarını belirtti. Gürkan’ın anlattıkları bu kadar da olmaz dedirtirken, asıl göz ardı edilenin de insan sağlığı olduğu noktası da önem arz ediyor.  

“FİZİK TEDAVİ BİNASINDA CİHAZ EKSİKLİĞİ VAR”

Bayraklı Şehir Hastanesi ziyaretlerini sık sık gerçekleştirdiklerini ifade eden Başak Edge Gürkan, “Şehir hastanesinin bir kere bölgesel olarak uzaklığı, hastanın oraya ulaşamaması, personelin ulaşamaması sorunu en öncelikli sorun. Devasa bir bina yapmışlar ama olanaksızlıkları da aynı zamanda devasa boyutta. SES İzmir şubeleri olarak şehir hastanesi ziyaretlerimizi sıkı tutuyoruz. Ana binada yer olmadığı için fizik tedavi binasına bazı dahili servisler taşındı. Normalde fizik tedavi binasında 300 yatak var ve planlamada dahili branşların yeri orası değil. Ancak hastanede dahili branşlara çok yatak kapasitesi sağlanmamış durumda. Çünkü tırnak içinde söyleyelim, dahili branşlar hastane açısından ‘gelir getirmeyen’ maliyeti çok yüksek olan bölümlerdir. Bu nedenle de bu tür değişiklikler yapılıyor diye düşünüyoruz. Hastanede her bölüme yetecek kadar tıbbi cihaz, alet ve benzeri araç gereçlerde de sıkıntılar var. Fizik tedavi servisinde, olması gereken aletlerin, cihazların bir kısmı yok. Hatta bir cihazın akşam nöbetinde ikinci kattan, üçüncü kata çıkarıldığı, alt katta cihaz olmadığı hastanın taşındığı gibi duyumlar alıyoruz. Ya cihaz ya da hasta taşınıyor! Sağlık çalışanları da bu koşullarda daha fazla efor harcayarak çalışıyorlar. Bu tür durumlar hem orada çalışan sağlık emekçileri açısından hem de hastalar açısından riskli ve hoş olmayan durumlardır. Bir taraftan daha çok hasta bakın baskısı yaparken hem de fiziki yetersizlikleri gidermemek gibi bir durumla karşı karşıyayız. Eksik tıbbi cihazlar için ise idareden sağlık çalışanlarına “şu an böyle idare edin” denildiği duyumları alıyoruz” dedi. 

“GÜNLÜK ÇARŞAF DEĞİŞİMİ YAPILMAMASI ENFEKSİYON RİSKİNİ ARTIRIR!” 

Hasta yataklarındaki hijyen kurallarının da ihlal edildiğini öğrendiklerini söyleyen Eşbaşkan Gürkan şunları kaydetti: “Fizik tedavi servisi ziyaretimizde çarşaflar dikkatimizi çekti. Hasta yataklarındaki çarşafların düzenli olarak değiştirilmesi gerekmektedir. Hastaların çoğu aynı çarşafı kullanıyor. Günlük çarşaf değişmediğini öğrendik. Hastanelerde en çok korktuğumuz şey enfeksiyon kapmaktır ve şehir hastanesi bu anlamda da riskler barındırıyor. En azından tek kullanımlık çarşaf yastık kılıfları kullanılmalıdır. Fizik tedavi için gelmiş bir hasta, hastanenin enfeksiyonu sebebiyle hayatını kaybedebilir.” 

“2 BİN 60 YATAKLI HASTANEDE 500 YATAKLI HASTANEYE YETECEK PERSONEL ÇALIŞITIRILIYOR!” 

“Hastanede hem cihaz, hem malzeme, hem hijyen, hem de çalışan eksikliği var” diyerek sözlerine devam eden SES Başak Gürkan şunları ekledi: “Atamalarla yeni personel geldi ancak yine de geçici görevlendirmelerle çark döndürülmeye çalışılıyor. Kısaca Bayraklı Şehir Hastanesi ile ilgili gözlemlerimiz hastanenin sağlık hizmeti sunmaya hazırlıksız bir şekilde açıldığını kanıtlıyor. 500 yataklı bir hastaneye yetecek kadar personel çalıştırıp, 2000 yataklı hastaneye hizmet vermeye çalışıyorsun. Bu durumda işleyen bir sağlık hizmetinde, hastaya bakmaya çalışırsan ne olur? Uzayan mesailer, uzayan ameliyatlar bitmez.” 

 “HASTANE BAŞHEKİMİ BURADA BENİM KANUNLARIM VAR DİYOR” İDDİASI 

Gürkan son olarak, Bayraklı Şehir Hastanesi Başhekimi hakkında bir iddiada bulunarak, “Başhekim konusunda da sıkıntılar mevcut. Mevzuat, genelge ve yönetmelikler uygulanmadan, ‘burada benim kendi kanunlarım var. Ben böyle çalıştırırım. Böyle çalışacaksınız’ denildiği bilgileri alıyoruz” dedi. 

PERSONEL SAYISI YETERSİZ AMA 2 BİN 60 YATAK DA DOLU DİYEBİLİRİZ!” 

Bayraklı Şehir Hastanesi’nde bazı kliniklerde 500 yataklı hastaneyle aynı sayıda nöbetçi kaldığını belirten Gürkan son olarak şunları söyledi: “Burası 2 bin 60 yataklı bir hastane ve şu anda aktif 2 bin 60 yatağı dolu diyebiliriz. Yani 550 yataklı hastanenin 4 katı büyüklükte ama aynı personel ile nöbet döndürmeye çalışılıyor. Özetle Bayraklı Şehir Hastanesi’nde hem hastalar hem de sağlık çalışanları risk altında diyebiliriz. Sağlık çalışanlarının mesaisi ve iş yükü arttıkça tedavinin de kalitesi düşmektedir. Siz sağlık çalışanlarına arada dinlenme saati veremezseniz, 24 saat değil 24 ertesinde yeterli dinlenme yapmadan tekrar hastaneye gelinmesini isterseniz ne olur? Sağlıkçılar dikkat gerektiren bir iş yapıyorlar. Ve dikkat dağılırsa tedavinin kalitesi düşer. Kötü ve istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Ameliyathanede normalde dörtte planlı vakaların bitmesi, sadece acil vakaların devam etmesi gerekir. Saat dörtten sonra hiçbir hastanede aslında elektif planlı vaka alınmaz. Ancak şehir hastanesinde bu kurallar uygulanamıyor.” (Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu