TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Ensonhaber’e şunları söyledi: En büyük ve kaliteli petrol rezervimize ulaştık.
Türkiye, Karadeniz’de doğal gaz bulduktan sonra enerjide büyük bir buluşa daha imza attı.
Şırnak’ta Gabar Dağı’nda 2018 yılından bu yana yürütülen çalışmalar meyvelerini verdi.
Gabar bölgesinde günlük 100 bin varil üretim kapasiteli petrol rezervi bulundu.
Ülke genelindeki üretimden fazla olduğu aktarılan petrol keşfinin mali değeri ise 70 milyar dolar.
Ayrıca bu keşifle birlikte ülkemizde üretilen petrol miktarı 450 milyon varilden 600 milyon varile çıkmış oldu.
Türkiye’nin enerjideki yeni keşfi tüm ülkeyi sevinçle doldururken, bölgedeki petrol kuyusu Perşembe günü düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Ensonhaber, petrol keşfinin yapıldığı Gabar Dağı’na gitti
Durum böyle olunca seçim sürecinde sokağın sesi olan Ensonhaber, yeni keşfi yerinde görmek için Gabar Dağı’na gitti.
Bölgede yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen Ensonhaber Editörü Can Badak, alandaki heyecanı ve detayları okuyucularımızla paylaştı.
Yapılan keşifle ilgili mikrofonu uzatan TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Ensonhaber’e özel açıklamalarda bulundu.
TPAO Genel Müdürü Melih Han Alım, Ensonhaber’i tek tek anlattı.
Süreç hakkında bilgi veren Alım, büyük petrol keşfinin detaylarını tek tek anlattı.
Bölgedeki çalışmaların 2018 yılından bu yana yürütüldüğünü belirten Alım, şöyle konuştu: “2018’den beri çalışmalar yapılıyor. Daha önce benzer alanlarda yapılan keşifler bu çalışmaların yapılmasına yol açtı.”söz konusu.
En yüksek standarda ulaştık: Buradaki toplam rezerv büyüklüğümüz 1 milyar varil olarak hesaplanıyor.
Keşfin detaylarını paylaşan Alım, “Şehit Aybüke Yalçın sahasında açtığımız ilk kuyuda 2650 metre derinlikte 41 API petrol kalitesinin en yüksek standartlarına ulaştık. Buradaki toplam rezerv büyüklüğümüz 1 milyar varil olarak hesaplandı. Dolayısıyla en büyük petrol rezerv büyüklüğüne ulaştık.” ve Türkiye’nin gelmiş geçmiş en kaliteli petrol rezervi.”şeklinde konuştu.
Günlük üretimi 100 bin varil seviyesine çıkaracağız: Şırnak’a çok önemli ekonomik katkılar sağlayacaklar.
Bundan sonra yapılacak çalışmaları ve keşfin bölge halkına etkisini değerlendiren TPAO Genel Müdürü Melih Han Alım, şunları söyledi: “Sıradaki çalışmalarımız saha geliştirme çalışmaları, bir an önce bu sahayı faaliyete geçirip günlük üretimi 100 bin varil seviyesine çıkarmamız lazım. Bundan sonraki dersimiz bu, bunu da 2 yılda yapacağız. burada petrol ve petrole bağlı sanayilerin hızla geliştiğini göreceğiz.Batman bunun bir örneği ama artık Şırnak’ta da gelişecek.Petrokimya tesisleri, rafineriler, boru sınırları ve buna bağlı birçok hizmet kolu gelişecek. Aslında Şırnak’ta çok kısa sürede çok önemli ekonomik katkılar vatandaşlarımıza yansıyacak.”söz konusu.
Şehit öğretmen Aybüke Yalçın’ın isim koymasına vurgu yaptı: Milletimiz şehitlerini unutmaz
Petrol keşfinin yapıldığı kuyuya Şehit hocamız Aybüke Yalçın’ın isim vermesiyle ilgili konuşan Bilgin, şunları söyledi: “Milletimiz şehitlerini elbette unutmaz. Bu bizim için de geçerli. Bu çerçevede yapılacak yeni keşiflerde şehitlerimiz mutlaka anılacaktır.”mesajınızı verdi.
Bölgede yapılan keşfe ulaşmak için 26 kilometrelik bir yol yapıldığını da sözlerine ekleyen Melih Han Bilgin, mevsim şartlarından dolayı yaşanan sıkıntıları da okuyucularımıza aktardı.
TPAO Müdürü Bilgin, bölge şartlarının zorluğuna da değindi.
akademisyen, “Sırf buraya gelebilmek için 26 km yol yapıldı. Bu yolda çalışma 1 yıl sürdü. Ekim ayında bu sondaja başladık ama kış kaideleri sondajı tamamlamamıza izin vermedi. 15 Mart’a kadar 3 tane vardı. Burada metrelerce kar var, bu yüzden kaidelerden dolayı gerçekleştiremedik.”sözlerini kullandı.
Türkiye’de petrol ticaretinin kaderini değiştiren keşif: Arap petrol standardında
Arap ülkelerinde çıkarılan petrolün kalitesinin yapılan büyük keşifle yakalandığını vurgulayan Alım, sözlerini şöyle sürdürdü:
Türkiye kendi üretim alanlarında konvansiyonel olarak 1800 kuyudan üretim yapmaktadır. Bu kuyuların ortalama üretimi kuyu başına 35 varildir. Meğer biz bu kuyudan sadece 1200 varil üretiyoruz. Esma Çevik’te 7 kuyudan 10 bin varil üretiyoruz. Sadece Esma Çevik ortalamasına baktığımızda bu kuyu Türkiye ortalamasının yaklaşık 40 katı kadar verimli. Türkiye’de petrol ticaretinin geleceğini ve kaderini değiştiren keşif budur. 41 API yağı, dünyanın en kaliteli yağ standardı olan Arap yağı standardında yer alan bir yağdır. Yağ yeşiline bakarsanız aslında kalitesini buradan da görmek mümkün. Çok kaliteli bir yağdır.
Keşfi yapan mühendis Tuğba Özdağan: 1200 varillik fileyi 5-6 gündür üretiyoruz, oldukça kaliteli.
TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin’in ardından keşif ekibine liderlik eden mühendis Tuğba Özdagan da duygularını Ensonhaber’e anlattı.
Özdağan keşif hakkında bilgi verdi. “Bunlar kan ve gözyaşıyla anılan topraklar, dolayısıyla bizim için çok ciddi bir gurur ve motivasyon. Şimdiye kadar karasal alanlarda yaptığımız keşiflerin en büyüğü diyebiliriz. Bahsi geçen kuyudan 5-6 gün net 1200 varillik çok kaliteli üretim yaptık.şeklinde konuştu.
Vali Alımı: Bölgenin 2-3 kilometre batısında yeni çalışmalarımız var
Son olarak Şırnak Valisi Osman Alım, keşiften duydukları memnuniyeti Ensonhaber ile paylaştı.
İşsizliğin ağır olduğu bölgelerden biri olan Şırnak’ın bulunan petrolle birlikte yükseleceğini belirten Vali Alım, şunları söyledi:
İlk etapta 500 kişi istihdam edilecek: Sayı 10 bini bulabilir.
Çok memnunuz, çok memnunuz. Şehitlerimizin kanı yerde kalmadı. Musul’u bizden aldılar ama burayı alamayacaklar. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Milli Savunma, İçişleri ve Enerji Bakanlarımızın gayretleri sonucunda petrolü bulduk. Aslında Esma Çevik sahasında petrolü daha önce bulmuştuk. Bu bölgedeki petrol rezervleri ve kalitesi oldukça yüksektir. Ama şunu söyleyeyim, bu bölgenin 2-3 kilometre batısındaki bölgede yeni çalışmalarımız var. Ülkemiz artık tam bağımsız bir iktidar ülkesi olacaktır. Sadece ilk etapta burada TP Bölge Müdürlüğü kuruluyor. İlk etapta 500 kişiye istihdam sağlanacak. Rafineri bölge müdürlüğü bunun ilk etabında ancak yakın bir gelecekte yaklaşık 10 bin kişinin istihdam edileceği bir alandır. Diyoruz ki Şırnak’ta işsizlik değil, Şırnaka’ya personel göçü yaşayacağız.